Oordeel Trots met betrekking tot de knip in de Monnikenweg
Tijdens de oordeelvormende vergadering heeft Ad Verduijn namens Trots het woord gevoerd over het concept verkeersbesluit Monnikenweg. Lees hier de complete bijdrage terug.
Voorzitter,
Al bij de vaststelling van het Bestemmingsplan Ackerswoude 2022 heeft Trots de vraag gesteld of de knip in de Monnikenweg daarmee tevens wordt bekrachtigd. Het antwoord van wethouder Jense was, ik citeer haar woorden uit de raadsvergadering van 22 september 2022: ”In een bestemmingsplan regelen wij geen verkeersbesluiten. Dat doen we later. Wij leggen nu de bestemming verkeer er op of weg of parkeren of groen of wonen. Maar niet of je daar met de fiets of de auto overheen mag en niet of daar een knip in komt. Ook al zijn daar in het verleden uitspraken over gedaan. We hebben met elkaar afgesproken dat we de verkeersstromen opnieuw gaan evalueren op het moment dat de wijk echt af is. Dat we dan gaan kijken “ Hoe zit het nu op de Monnikenweg, “Hoe zit het nu op die Lange Campen. Tegen de tijd dat we aan dat verkeersbesluit toe zijn, komen wij zeker bij u terug.” Einde citaat.
Wij hebben deze vraag gesteld, omdat wij de nu lopende discussie al van verre zagen aankomen en dat we liever, direct in combinatie met dat nieuwe bestemmingsplan, duidelijkheid hadden willen zien in de daartoe bestemde regelgeving.
Even een stukje korte historie voor zover door ons nog te achterhalen:
- In het allereerste bestemmingsplan Ackerswoude 2010 is er nog geen sprake van een knip. De Monnikenweg werd daarin genoemd als een doorgaande secundaire ontsluitingsweg. In het door de raad goedgekeurde bestemmingsplan Ackerswoude geplaatst op de Ruimtelijke plannen.nl. Hierin een tekening van de ontsluiting van Ackerswoude. Een rotonde vanuit de Oostlaan net over het spoor, een verlengde Oostlaan met een rotonde op wat nu de Lange Campen nog heet. Een knip aan de Oostelijke kant van de Lange Campen na het laatste huis Lange Campen 9 , een aansluitingsweg vanaf de rotonde verlengde Oostlaan onderlangs de Boezem uitkomend op de Zijdeweg, een doorgaande secundaire ontsluitingsweg geheten de Monnikenweg. Deze zal optisch versmald worden en over eventuele snelheidsremmers zal eerst overleg met de hulpdiensten gevoerd moeten worden.
- In het bestemmingsplan 2014 wordt dan voor het eerst de knip benoemd. Daarin staat: “Er worden maatregelen genomen om Sluipverkeer tegen te gaan.” Daarbij opgenomen een tekening van de verkeersstructuur, met een onderbreking bij Monnikenweg nummer 1 met een verbinding om de huidige Daltonschool, zoals deze er heeft gelegen ten tijde van de bouw van de diverse projecten. Met een onderbreking halverwege de Lange Campen en de Monnikenweg. En voor langzaam verkeer een fietspad langs het Lint van Ackerswoude met aan het einde vertakkingen richting Boezem en Klapwijk en in het midden een fietspad halverwege het Lint richting Klapwijk.
- In 2016 is er dan een wijzigingsplan, maar dat betreft een correctie op 1 perceel en gaat niet in op verkeer.
- In 2019 is er ook een wijzigingsplan waarin staat “In het kader van het bestemmingsplan ‘Ackerswoude 2014’ is geconcludeerd dat de verkeersafwikkeling van en naar de nieuwe ontwikkeling goed is. Het verkeer kan goed en verkeersveilig afgewikkeld worden via het bestaande wegennet van gebiedsontsluitingswegen. Wijzigingen in de wegenstructuur binnen Pijnacker zijn niet noodzakelijk voor een goede verkeersafwikkeling van Ackerswoude.” In deze zinnen is het ook maar net wat je als lezer wilt lezen.
- 08-12-2020 een Informatienota naar de Raad, kort samengevat.: “Er komt een knip in de Lange Campen”.
- In bestemmingsplan 2022 geen knip dus zoals door mevrouw Jense is aangegeven.
Hierdoor zijn wij van oordeel dat de gemeente niet, zoals in de beeldvormende raadsvergadering van afgelopen week werd geantwoord op vragen, altijd heeft uitgedragen dat er een knip in de Monnikenweg komt. Na 2010 is dat in latere bestemmingsplannen overigens wel bijgesteld, maar door de wethouder Jense onlangs voor 2022 ontkracht.
Dan iets over de Communicatie
Op de website van ABB lezen wij “Ackerswoude met elkaar. Inmiddels heeft de wijk een ons-kent-ons sfeer. Bewoners weten elkaar te vinden.” Dit zien wij ook terug op de publieke tribune, op Facebook en in Whatsapp groepen. Het is niet allemaal even aardig wat we daar zien.
Door de steeds maar wijzigende regelgeving zijn de afgelopen jaren vele verwachtingen gewekt en beelden geschetst die anders waren dan de uiteindelijke voorgenomen realisatie. Wij zien dit ook terug in de zienswijzen en in de vorige beeldvormende vergadering. Zo zou er zelfs in de verkoopbrochures hebben gestaan dat er een harde knip zou komen. In de hier voor mij liggende brochures, die ik zelf nog heb kunnen achterhalen, is de harde knip niet terug te vinden. Slechts een essentiekaart met doorlopende wegen. Tegelijk realiseer ik mij dat ik met een aantal brochures niet compleet ben, maar vraag mij tegelijk af of het benoemen van een knip in een brochure bindende regelgeving is.
Na de toezegging van wethouder Jense om bij de raad terug te komen, wanneer de wijk helemaal af was en er een evaluatie van de verkeersstromen had plaatsgevonden, was het dan ook voor ons verrassend te horen dat er bewoners waren (overigens niet allemaal) die middels een brief geïnformeerd waren dat het college een afsluiting voor doorgaand verkeer als beste verkeerssituatie ziet. In de brief die de inwoners hebben gehad staan ook feitelijke onjuistheden. Er staat: “Daarnaast wordt een barrière ook genoemd in bestemmingsplan Ackerwoude 2014, waardoor de gemeente altijd heeft uitgedragen dat de Monnikenweg wordt afgesloten voor doorgaand verkeer. Dit is vanaf het begin van de ontwikkeling van de wijk Ackerswoude het uitgangspunt geweest en is dus ook opgenomen in bijvoorbeeld verkoopbrochures van woningen.” Zoals eerder aangegeven is dat in het bestemmingsplan 2010 in ieder geval niet het geval en ook in het wijzigingsplan 2019 lijkt dat niet aan de orde. En in deze verkoopbrochures kwam ik het in ieder geval niet tegen.
Inmiddels is de sfeer in de wijk gespannen. Wij merken dat er veel verschillende meningen zijn die in te delen zijn in 4 verschillende groepen. Voor- en tegenstanders, zij die creatieve voorstellen doen voor het verkeersveiliger maken van de straten en de ondernemers.
De gewenste cohesie maakt inmiddels plaats voor de nodige polarisatie. Dat is echt betreurenswaardig, want het is in de basis een prachtige wijk met hele betrokken bewoners.
Tellingen
Wij zijn van oordeel dat het gebruik van bewoners in het landelijk buitengebied, Monnikenweg, Strikkade, Kleihoogt en Molenlaan, welke in het verleden de Hoogseweg, Monnikenweg of Lange Campen gebruikten, toch één van deze twee laatstgenoemde wegen zullen blijven gebruiken en dus door Brinkrijk en Brinklande zullen blijven rijden. Daarmee zal de 7% doorgaand verkeer die gemeten is niet significant minder worden. Van hen kan niet verwacht worden dat zij zich via de Zijdeweg richting N470 of Katwijkerlaan richting het dorp begeven. Zij zullen dus gebruik blijven maken van de doorgaande route door de wijk.
Belangenafweging
De vraag is welk belang er nu zwaarder weegt: Het tegengaan van sluipverkeer? Of door veel bestemmingsverkeer een verkeersonveilige situatie in de hand te werken? Wij zijn van oordeel dat Brinkrijk en Brinklande, mede gelet op de dichte bebouwing op een aantal plaatsen en de vele splitsingen, geen wegen zijn die ingericht zijn voor veel bestemmings- en doorgaand verkeer, maar dat Lange Campen en Monnikenweg nog wel de ruimte bieden om deze geschikt te maken, veilig en vrij van vrachtverkeer.
Suggesties van inwoners
Wij zijn van oordeel dat de suggesties van bewoners, die zij in hun zienswijze of inspraak hebben gedaan, dat daar niets mee gedaan wordt. Op een compromisvoorstel om het leed dan te delen door er een éénrichtingsverkeer van te maken, doet de gemeente de aanname dat er burgerlijke ongehoorzaamheid gaat optreden.
Wij zijn van oordeel dat voorstellen die gedaan worden in zienswijzen en inspraakreacties van bewoners om verkeer remmende maatregelen te nemen, serieus moeten worden overwogen. Wij lezen dat ook terug in de diverse app groepen. “Wij worden niet serieus genomen, want het besluit is al gevallen.” Wij menen dat er voldoende creatieve ideeën leven onder de bewoners die de situatie ter plaatse heel erg goed kennen. In het kader van de onlangs besloten bewonersparticipatie is deze casus een schot voor open doel.
Wij hebben moeite met de afwikkeling van het calamiteitenverkeer, wat zich moet gaan bewegen over de Brinklande, 300 meter verder rijden kost 50 seconden is de stelling en dat op momenten dat elke seconde telt.
Concluderend
Wij achten de Brinklande ongeschikt als doorgangsroute voor het verkeer. De vrees van bewoners dat er zich ernstige ongelukken gaan voor doen delen wij.
Wij begrijpen heel goed dat bewoners van het gebied Monnikenweg of het gebied Brinklande zich ontzettend veel zorgen maken over de veiligheid van hun kinderen. Met dit oordeel hopen wij dat de put nog gedempt gaat worden voor dat er dadelijk een kalfje verdrinkt op één van deze wegen.
Gelet op het voorgaande is Trots voornemens volgende week, tijdens de besluitvormende raadsvergadering, een motie of amendement in te dienen.
Voorzitter dank u wel.