Onderzoek lokale ombudsfunctie
Net na de verkiezingen hebben wij tijdens de onderhandelingen met andere politieke partijen gesproken over het vertrouwen van inwoners in onze politiek. Of eigenlijk het gebrek daaraan.
Helaas geen lokale ombudsfunctie
Een mogelijke oplossing om het vertrouwen te herstellen was het instellen van een lokale ombudsfunctie. Iemand die dicht bij de gemeente staat. En waar je naar toe kan als de gemeente het laat afweten. Echter, is de conclusie van het onderzoek om aangesloten te blijven bij de Nationale ombudsman. Dan zou je zeggen. Argumenten te over om nu anders te beslissen. Wij hebben ze niet kunnen vinden. Sterker nog, het doorslaggevende argument, zoals gehoord in de oordeelvormende vergadering, om het niet te doen is omdat andere gemeenten nu weer teruggaan naar de Nationale ombudsman. Zonder te weten waarom, maar dat blijkt dan voldoende te zijn. Voor ons is dit besluit niet uit te leggen.
Sociaal Raadslieden als alternatief
Wel steunen wij het instellen van Sociaal Raadslieden als alternatief. Er is financiƫle dekking met de POK middelen vanuit de overheid. Beter iets dan niets. Sociaal Raadslieden zijn juridische adviseurs die inwoners helpen in het contact met de gemeente. Wij zijn akkoord gegaan met een pilot tot en met 2026. De nieuwe raad mag dan beslissen of ze hiermee door willen gaan, zoals het hoort.