Oordeel Trots over voorstel inzet PAW-gelden voor Aardgasvrij Klapwijk
Tijdens de oordeelvormende vergadering heeft raadslid Matthijs Feenstra het woord gevoerd over de inzet van de PAW-gelden voor Aardgasvrij Klapwijk. Lees hier de complete bijdrage terug.
Voorzitter,
Trots heeft de afgelopen weken de voorlichtingsbijeenkomst over dit onderwerp bijgewoond en de publicaties hieromtrent gelezen. Wij ondersteunen het streven om de komende jaren zelfvoorzienend en energieneutraal te gaan worden van harte. Zowel voor de verbetering van de natuur en daarmee ons leefmilieu, maar zeker ook om uit de afhankelijkheidspositie te komen van onbetrouwbare dictaturen.
Het is goed om piketpalen te slaan in een tijdlijn, maar niet te diep. Versnel waar het kan en er draagvlak is, vertraag als dat verstandiger is. Immers de techniek staat niet stil en maar al te vaak haalt deze ons in op momenten dat we een fuik zijn ingezwommen waar we niet meer uit kunnen komen.
Financiële consequenties inwoners
Trots heeft vooral gekeken vanuit het standpunt van de inwoners. Velen zullen, hoe begaan ook met het milieu, vooral kijken naar de financiële consequenties. Bij de investering in zonnepanelen is er een redelijk terugverdientermijn. Uiteraard afhankelijk van het aantal zonuren en het wel of niet subsidiëren vanuit de overheid, maar al met al is er een zeker zicht op rendement. Het plan om Klapwijk aardgasvrij te maken geeft naar onze mening voor de inwoners geen zicht op de financiële consequenties. Voor AOW gerechtigden en jonge gezinnen die blij zijn wanneer aan het einde van de maand het salaris weer op de rekening staat, zijn de genoemde bedragen tussen de 4000 en 8000 euro een behoorlijke hindernis om mee te doen. Ook is het niet duidelijk wanneer zij iets gaan terugverdienen.
Er zijn te veel onzekerheden om nu een keuze te kunnen maken. En wij twijfelen of inwoners nu makkelijk kunnen bijlenen om het te bekostigen. Bovendien hebben leningen consequenties, zoals een BKR registratie, waardoor noodzakelijke andere kredieten weleens niet verstrekt zouden kunnen worden.
Keuze geothermie
Op een gegeven moment is er gekozen voor Geothermie. Op dat moment leek het een goede oplossing voor het, onder andere, aardgasvrij maken van Klapwijk. Inmiddels worden we ingehaald door de techniek en zijn er andere opties. En nu zwemmen we steeds verder het Geothermie fuik in en kunnen er bijna niet meer uit. Het wekt de indruk dat we nu onder druk van subsidievoorwaarden een keuze maken zonder te kijken of er inmiddels betere opties zijn. Je kunt immers best een warmtenet aanleggen, maar wat de bron wordt kan wellicht nog verschillen. Sluit je aan op Warmtelinq, een grote waterstofgas gestookte centrale of een grote warmtepomp. Daarmee sluiten we Geothermie niet uit, maar blijven wel kijken naar de technische ontwikkelingen.
Duurste optie
Wat wij ook vreemd vinden is dat er niet in elke meterkast waar bewoners het nu nog niet willen, toch alvast een afgedopte leiding komt te liggen. Dadelijk worden de straten opnieuw bestraat en als iemand dan later wil meedoen, dan gaat die straat weer open. En hoe zorgvuldig ook gedaan, dit blijft altijd zichtbaar. Daarmee kies je voor de duurste optie voor bewoners.
Woonlastenneutraal
In de rol van raadslid mis je cruciale informatie om een goede controle op het beleid te kunnen maken. Woonlastenneutraliteit wordt nu verplaatst richting de inwoners. En wij kunnen als raadslid niet alle 1400 woningen langs om te controleren of het woonlastenneutraal is. Wij hebben ook gevraagd om drie in plaats van twee opties naast elkaar te leggen. En natuurlijk zijn er een aantal onvoorspelbare elementen, maar het kan niet heel ingewikkeld zijn om aan te geven hoe, onder gelijkblijvende omstandigheden, de kosten voor de bewoners naast elkaar te leggen. Wat kost aansluiting op Geothermie, wat kost een warmtepomp en wat kost de huidige aansluiting op het gasnet. En natuurlijk zullen er verschillen zijn per huishouden, maar er is best wel een redelijk vergelijk zichtbaar te maken.
Andere proeftuinen
Wij hebben een aantal andere proeftuinen bekeken. Zo gaat Stad ’t Haringvliet over op waterstof en Purmerend wordt aangesloten op een warmtenet. Voor die inwoners gaat het, zover wij hebben gelezen, geen cent kosten. Daar ontvangen ze subsidie afhankelijk van de staat van de woning en worden daarmee totaal ontzorgd. In het Klimaatakkoord is ook afgesproken dat de kosten van de verduurzamingsmaatregelen in principe niet hoger mogen zijn dan de besparing op de energierekening, oftewel woonlastenneutraal.
Ons oordeel is gelet op het voorgaande: Bij Trots zijn wij nog niet erg enthousiast geworden van dit plan. Het is aan de inwoners om een keuze te maken.
Bekijk hier de hele vergadering terug.